Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Γνωρίζοντας τον Matisse

Ουφ! ουφ και πάλι ουφ! 
Το πιο δύσκολο για μένα είναι να γράψω την ανάρτηση. Πως να βάλω στη σειρά τις λέξεις και να περιγράψω την όποια κατασκευή κάναμε με τα παιδιά και το σκοπό της.Πάνω από δέκα μέρες έχει που κάναμε την τελευταία μας χειροτεχνεία και ακόμα σκέφτομαι τι να γράψω. Ουφ άντε ας ξεκινήσω!

 Τέχνη. 
Τέχνη και παιδιά. Για μένα είναι σημαντικό να μάθω στα παιδιά μου κάποια πράγματα για την τέχνη, τους καλλιτέχνες και τις τεχνοτροπίες τους.Να ξέρουν ποιος είναι ο Νταλί και ποιος ο Πικάσο. Αλλά πως;

Πρόσφατα είδα ένα βιντεάκι στο οποίο ο Matisse έκοβε σχήματα από χαρτί για να φτιάξει κολάζ και σκέφτηκα να μιλήσουμε για αυτόν και να κάνουμε ότι κάνει. 
Πρώτα απ'όλα παρήγγειλα μέσω Public ένα βιβλίο για τα κολάζ του Matisse. 


Το ξεφυλλίσαμε μαζί  και είδαμε τις υπέροχες δημιουργίες του καλλιτέχνη. Επειδή το βιβλίο είναι στα αγγλικά τους είπα εγώ καποια βιογραφικά στοιχεία του καλλιτέχνη. Τους εξήγησα ότι γεννήθηκε στη Γαλλία και ότι σπούδασε δικηγόρος, επάγγελμα το οποίο εξάσκησε για αρκέτα χρόνια, ώσπου μια ασθένεια τον καθήλωσε στο κρεβάτι και άρχισε να ζωγραφίζει. Βλέπετε δεν είχαν τάμπλετ τότε! Αποφάσισε να παρατήσει τη δικηγορία, σπούδασε σε σχολή καλών τεχνών και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική.

Μετά τους έδωσα χρωματιστά χαρτιά και το κάθε παιδάκι αφού έκοψε σχήματα στα χρώματα που ήθελε, έφτιαξε το δικό του κολάζ.








Τα δικά μας έργα τέχνης κοσμούν ήδη τους τοίχους μας.

Να και το βινεάκι που μας ενέπνευσε.